kettlebell 2052765 1280

Vad är skillnaden mellan Pilates och gym?

Detta är en vanlig fråga. Men det viktigaste att betona är att all form av träning är bra, oavsett om det är att träna på gymmet eller att träna pilates. Mångfald av träning är nyckeln för att hjälpa till att bygga en fungerande hälsosam kropp och undvika skador.

 

Hur kan Pilates komplettera din gymträning?

Pilates vs Gym

Den största skillnaden mellan Pilates och styrketräning i gymmet är att pilatesövningar fokuserar på ditt stabilitetssystem, mekaniken i dina rörelser, att bygga upp din posturala medvetenhet och rörlighet. Den har också låg belastning vilket innebär att du kan bryta ner rörelser för att säkerställa att du rör dig bra.

Under tiden arbetar styrketräning din muskler och låter dig bygga kraft. Detta görs genom att bygga styrka (hypertrofi) och röra sig med hastighet.

Det är vanligt när människor lyfter vikter som är för tunga. Det betyder att du använder momentum för att lyfta vikterna och din form sviktar snabbt. På grund av detta använder människor ofta olika muskler i kroppen och överbelastar andra områden.

Det är också väldigt vanligt att människor inte förstår tekniken de borde använda och istället lär sig av sociala medier eller tittar på andra människor.

Det är här Pilates kan hjälpa till att komplettera styrkan och styrketräning.

Pilates innehåller en blandning av rörlighet och stabilitetsarbete vilket innebär att du använder alla små muskler som håller dig samman. Eftersom rörelserna tenderar att vara långsammare lär Pilates dig hur du kontrollerar hela din kropp snarare än att bara låta dig använda din kraft. Denna långsamma rörelse gör att du kan bygga mer kroppsmedvetenhet. Som ett resultat förstår du rörelserna och kan ta detta in i gymmet för att förbättra din form och följaktligen styrka!

Teknik är ofta den största utmaningen för dem som tränar mycket på gym för att bygga muskler. Detta leder till att du stärker dig, och om det görs fel, att du tränar i en takt som inte tillåter att korrekt form att utövas. Alla dessa saker kommer sannolikt så småningom att leda till en skada.

Vilka är fördelarna med Pilates för styrke- och styrketräning?

Styrketräning är vilken typ av träning som helst som involverar din egen kroppsvikt eller utrustning för att bygga muskelmassa, uthållighet och styrka.

Friska vuxna bör hinna med två styrkepass i veckan. Under dessa pass måste alla de stora muskelgrupperna arbetas med.

Men vissa människor blir ofta avskräckta av styrketräning eftersom de ofta förknippar det med kroppsbyggare eller är rädda för att bli ”bulkiga”, vilket är en missuppfattning. Denna typ av träning är bra för alla åldrar och konditionsnivåer och är ett fantastiskt sätt att förbättra din allmänna hälsa och kondition.

Från att stärka dina ben till att förebygga skador och göra ditt hjärta friskare . Det kan också gynna personer med kroniska hälsotillstånd, som fetma, artrit eller osteoporos.

Fördelar med Pilates för styrke- och styrketräning

Det råder ingen tvekan om att dina stora muskelgrupper får en bra träning på gymmet, men för att förbättra flexibiliteten och balansen, undvika skador och återhämta sig snabbare kan Pilates hjälpa.

1. Bålaktivering

En av de sex vägledande principerna för Pilates är att lära sig att ansluta till din ”bål” och medvetet träna dina stabilisator- eller ”bålmuskler” (rygg, sidor, mage, diafragma och bäckenbotten) medan du rör dig.

Ju mer du använder din kärna och förstår den, desto mer kommer detta att bli en omedveten vana i din rörelse, och du kommer att bli bättre på att stabilisera dig själv när du är på gymmet och lyfter tunga vikter (liksom löpa, gå eller gör dagliga aktiviteter). Detta kommer att hjälpa till att undvika att överträna dig själv och, viktigare, undvika skador.

2. Helkroppsrörelse

I allmänhet, medan de är på gymmet, skulle de flesta människor koncentrera sig på ben och glutes en dag och armar, rygg och axlar på en annan. Pilates är ett mer integrerat tillvägagångssätt där man försöker uppmuntra hela kroppens rörelse. Inom utrustning Pilates låter fjädrarna dig bryta ner rörelser och få dina muskler att arbeta excentrisk.

Detta innebär att de förlängs när de drar ihop sig. När vi bryter ner rörelserna säkerställer detta att du har bra form. På grund av detta tränar Pilates dina mindre muskler som ofta inte får mycket uppmärksamhet. Att stärka dina stabilitetsmuskler säkerställer att de arbetar mer effektivt, vilket hjälper till med din uthållighet så att du förbättrar din form längre i gymmet.

3. Flexibilitet

Det är vanligt att personer som lyfter tunga vikter eller tränar mycket styrketräning inte gör så mycket rörlighet eller stabilitetsarbete. Att börja med Pilates hjälper dig att behålla och förbättra din flexibilitet och hjälper till att få dina muskler att arbeta genom hela rörelseområdet.

Detta hjälper dig att återhämta dig och kan bidra till att minska känslan av trånghet. Denna återhämtning minskar också din risk för skada. Om du tränar mycket vet du att aktiv återhämtning är nyckeln.

Pilates ingår definitivt i detta! Om du är skadad men fortfarande kan träna, eller har haft skador tidigare kan specifika pilatesövningar användas för att aktivera stabilisatorerna runt lederna för att skydda dig när du lyfter.

4. Förbättrar balansen runt dina muskler

Pilates är känt för att förbättra din hållning och träna alla dessa små stabilitetsmuskler som hjälper din balans och i sin tur hjälper dig att engagera din core och lyfta korrekt och säkert. Rekvisita som den lilla bollen, skumroller och pilatesutrustning är också bra sätt att träna balansen i kroppen. Detta kompletterar din gymrutin där du sedan kan fokusera på att bygga styrka. Det låter dig också veta var du befinner dig i rymden, så det hjälper dig att lyfta och lägga ner dina vikter bättre.

5. Snällare mot lederna

Tyngdlyftning, styrketräning och konditionsträning i gymmet kan påverka lederna och utsätta dem för mycket påfrestning. Pilates är bra eftersom det är slagfritt så det belastar inte dina leder. Detta är bra om du har artrit eller tränar mycket effektträning eftersom det ger dig den variationen utan att göra ännu mer effektarbete!

6. Andning

En av huvudelementen i Pilates är andning. Många människor klarar sig genom gymövningar. Vi vet att detta behövs ibland, men generellt sett bara när du lyfter så tungt att du siktar på ditt 1-3 rep max! Syftet med Pilates är att se till att andningen blir omedveten och att du använder den för att förbättra din rörelse snarare än att hindra den. Andning är länken mellan ditt medvetna och omedvetna jag.

Det betyder att när du tränar din andning utvecklar du bättre kroppsmedvetenhet och gör smärtsamma områden okänsliga. Dessutom hjälper det till att förbättra din kropp-sinne-anslutning, vilket förbättrar din koncentration, minskar din stress och ångest.

7. Allt du behöver är dig själv

En av de bästa sakerna med Pilates är att även om du kan använda utrustningen, du kan också göra det på en matta utan någon utrustning.

Det kan också göras var som helst, när som helst. Det betyder att det är lätt att lägga till en uppvärmning och kyla ner och se till att din kropp fungerar för dig!

Pilatesövningar för att stödja gymträning

Nedan är 4 pilatesövningar som vi gör i studion för att stödja din gymträning.

Enbens fotarbete

Det här är en lysande övning eftersom den hjälper dig med din höft som hjälper dig att förbättra ditt marklyft! Ett marklyft är en fantastisk övning eftersom det är en sammansatt rörelse som innebär att du stärker hela din kropp. Det är en fantastisk övning att lära sig om du har ont i ryggen så väl som du kommer att stärka din rygg! Kom ihåg att du inte behöver ha riktigt tung vikt!

  • Lägg dig på rygg med fotremmarna runt fotkulorna. Helst vill vi ha dem här så att vi får foten att fungera snarare än att bara trycka ihop fotvalvet.
  • Börja i en liten och bekväm position, håll händerna på bäckenet tills du förstår hur du rör dig.
  • När du andas in, låt benen flyta upp mot en sträckning av hamstringen.
  • När du andas ut, skicka baksidan av låren mot golvet för att ta ner benen
  • Fortsätt att upprepa denna rörelse

Tips:

Försök att behålla en neutral ryggrad.

Dina hälsenor fäster på dina sittben så att tendensen är att sticka under när du kommer upp i en hamstring stretch. Försök att öppna och vidga dina sätesben här, släpp ryggpassagen och låt svanskotan förbli tung. Detta innebär att du kommer att få en mer specifik stretch och arbeta inom ditt verkliga intervall.

Låt dina knän förbli lite mjuka, speciellt när du trycker ner ur din sträcka. Detta kommer att se till att du belastar dina hamstrings och baksidan av din kropp mer.

Låt händerna stanna på framsidan av dina höfter så att du kan känna mjukheten där när du kommer in i din hamstring stretch. Ta denna rörelse långsamt så att du kontrollerar fjädrarna och din räckvidd!

Lårstretch på trapetsbordet

Det här är en fantastisk övning för att stärka hela din kropp och utmana dina quads. Det kommer att hjälpa till med övningar som utfallssteg, squats eller andra övningar.

Ta dig själv bakåt tills dina armar är utsträckta framför dig utan spänningar i fjädrarna.

Tryck ner i dina smalben och fötter för att känna hur ditt bäcken rör sig framåt och tryck samtidigt försiktigt ner i pluggen. Detta kommer att aktivera din bål och hjälpa dig med stabiliteten i din rörelse.

Behåll denna form, sväng tillbaka från knäna.

Fortsätt att trycka neroch tryck in i dina smalben för att återgå till upprätt,

Behåll upprepa denna rörelse 8-12 gånger.

Tips

Försök att hålla hakan parallell med golvet för att skydda din nacke och förhindra obehag.

Använd fötterna för att hjälpa dig komma tillbaka! Detta hjälper dig att öppna framsidan av dina anklar och därför öppna framsidan av dina höfter!

Simma på mattan

Det här är en bra övning för att hjälpa både din rörlighet, utmana din andning och aktivera alla muskler på baksidan av din kropp! Det kommer att hjälpa dig med allt där du försöker ta armarna över huvudet, till exempel saker som overheadpress, pull ups och lat pull downs.

Börja ligga på mage med armarna lika breda som mattan. Detta bör tillåta dina axlar att sätta sig lite.

  • Tryck dina bel i golvet och se till så att benen är riktigt raka.
  • När du andas in, sträck båda armarna och benen bort från varandra så att du kommer i förlängning.
  • Fortsätt att andas regelbundet och låt dina armar och ben paddla i lederna.
  • Försök att fortsätta göra detta i upp till 45 sekunder innan du kommer ner på golvet igen.

 

Tips

Fortsätt att sträcka ut dina armar och ben mot de motsatta sidor av rummet snarare än bara uppåt. Detta kommer att få upp dig men innebär att du inte bara belastar ett område av din rygg… din nedre rygg!

Försök att fortsätta andas när du rör dig. Du kommer att känna att din inandning får upp dig lite mer i förlängning och utandningen trycker ner dig lite. Detta är fantastiskt eftersom det är helkroppsrörelse och visar hur din andedräkt kan hjälpa dig att föreställa dig att du rör dig i dina leder. Detta kommer att innebära att du har lite rotation också. Vi försöker inte hålla kroppen helt stilla så låt det här hända.

Hur kan pilates och gym komplimangera varandra

Pilates och gymträning fungerar utmärkt tillsammans!

Pilates är jättebra om du går till gymmet för att lyfta vikter då det lär dig hur du stabiliserar dig medan du lyfter och får ut det mesta av ditt träningspass. Viktigast av allt, eftersom din kroppsmedvetenhet förbättras, hjälper det till att undvika skador och återhämta dig snabbare.

Inte bara det, Pilates kan också hjälpa till med dagliga rörelser – som att klättra trappan eller knäböja för att hämta ett barn. Därför är det bra att arbeta mot större styrka och kraft – det är också viktigt att träna för funktionell rörelse.

Vi skulle råda dig att alltid prata med din läkare , sjukgymnast eller klinisk pilatesinstruktör om du är orolig för att träna på gymmet eller om du är osäker på hur du ska utföra en pilatesrörelse på ett säkert sätt. Lär dig mer om hur fysioledd pilates kan hjälpa till på gymmet.