adult 1850925 1280

Pilates och styrketräning är två väldigt olika tillvägagångssätt för styrketräning och båda erbjuder fantastiska fördelar för hälsa och välbefinnande. Även om det är välkänt att styrketräning bygger styrka erbjuder den en enorm lista med ytterligare fördelar, inklusive ökad bentäthet, förbättrat humör, lägre risk för skador, bättre rörlighet… listan fortsätter.

Pilates har funnits i flera år, men har nyligen växt i popularitet. Om du har begränsad tid eller är nybörjare och undrar om du ska ägna din tid åt Pilates eller styrketräning kanske du undrar vilken som är den bästa träningsformen att välja på. Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna från personer som väljer mellan de två.

Vad är Pilates?

Pilates är en styrke- och flexibilitetsbyggande träningsform som fokuserar på kontrollerade rörelser för att öka rörligheten, förbättra hållningen och stärka muskler. Det jämförs ofta med yoga men har några viktiga skillnader, inklusive ett verkligt fokus på bål- och magområdet och ett annat förhållningssätt till andningstekniker.

Några av fördelarna med Pilates inkluderar att öka rörelseomfånget i dina leder, bygga starkare mer motståndskraftiga muskler, förbättra flexibilitet och rörlighet, och lindra effekterna av Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS). Pilates hjälper också till att öka ryggradens rörlighet genom att flytta ryggraden i alla rörelseplan som flexion, extension, lateral och rotation. Att kunna röra ryggraden i alla riktningar och rörelseområden är viktigt för att bibehålla och förbättra rörligheten under hela livet.

Vad är styrketräning?

Som namnet antyder är styrketräning vilken träning som helst som innehåller extra vikt, oavsett om det är handhållna vikter som hantlar eller kettlebells, större föremål som en medicinboll, skivstång, eller motståndsmaskiner som bröstpress eller hamstring curl. Dessa typer av övningar är vanligtvis i syfte att öka styrkan, bygga muskler och förbättra hållningen.

Du kan lära dig mer om fördelarna med styrketräning här.

Är pilates eller styrketräning bättre för att hålla sig i form?

Både pilates- och styrketräning kan hjälpa till att förbättra din kondition, men vilken som är bäst beror på din definition av kondition.

Om du helt enkelt vill hålla kroppen i rörelse och känna dig hälsosam är båda bra. Om din definition av god form innebär att lyfta tunga vikter och muskelhypertrofi, kommer styrketräning att vara bättre för att nå dessa mål. Om rörlighet och förbättrad funktionalitet och bålstyrka är ett viktigare mål för dig är Pilates bättre.

Även om båda typerna av träning kan påverka ditt kardiovaskulära system och bränna kalorier till viss del, aktiviteter som löpning och cykling, är bättre för den här typen av kondition – så om din idé om fitness innefatta ökad puls och mycket svett, vill du titta på konditionsträning.

Är Pilates eller styrketräning bättre för att bygga styrka?

Både Pilates och styrketräning bygger styrka men vilken träning som är bättre beror på ditt mål. Styrketräning är effektivare om du vill lyfta tunga vikter och öka muskelmassan. Men inte all styrka i gymmet översätts till styrka i det verkliga livet.

Pilates är inte lika effektivt för muskelhypertrofi, men är fantastiskt för att bygga bålstyrka och styrka i slutändan av rörelser, vilket hjälper till att förebygga skador.

Ett exempel på hur de olika typerna av styrka kan se ut är att någon som lyfter vikter kanske klara av 200 kg squats men kan inte göra många reps av en sidoliggande benförlängning, medan någon som gör Pilates kanske inte kan lyfta tunga vikter men kan utföra isometriska rörelser mycket längre.

Vilket är bättre för att tona muskler: Pilates eller styrketräning?

Om ditt mål är att ha ett tonat och vältränat utseende, både Pilates och styrketräning kan hjälpa. Att vara ”tonad” och vältränad syftar på att musklerna är synliga, vilket innebär att man har muskler utan mycket fett ovanpå dem. Både Pilates och styrketräning kan bygga muskler och bidra till att bli tonad, så välj den du tycker om mest och kommer att hålla fast vid!

Kan jag träna pilates och styrketräning tillsammans?

Absolut, de två träningsformerna kan fungera riktigt bra tillsammans om du gillar att variera dina träningspass.

Om du är ny till att träna eller återgå till träning efter skada är Pilates ett perfekt ställe att börja. Det är en övning med låg effekt och påfrestning som kan öka proprioceptionen (din kropps förmåga att se var din kropp befinner sig i rymden). Detta kan öka ditt självförtroende när du börjar styrketräning eftersom en bra anslutning till kropp och själ kommer att förbättra din form. Pilates är en bra inkörsport till mer rörelse i ditt liv.

Om du redan är etablerad inom styrketräning kommer Pilates att hjälpa dig i din styrkeuppbyggnad eller hypertrofiträning eftersom du kommer att kunna aktivera och arbeta med de muskler som du tränar på ett djupare sätt. Ju bättre anslutning mellan sinne och kropp du har, desto mer kommer du att kunna stärka musklerna du försöker rikta in dig på. Pilates är det perfekta komplementet till styrke- och hypertrofiträning.

Jag tror att den hemliga ingridiensen i alla träningsprogram är att göra båda. Lyft så tungt du kan och lägg till lite Pilates för att bibehålla rörligheten och främja återhämtning på vilodagar.

Vad är ett bra träningsschema för pilates och styrketräning?

Pilates kan vara ett perfekt komplement till alla träningsformer. Vilodagar är en viktig del av alla styrketräningsprogram, vilket ger din kropp tid att läka och dina muskler tid att bygga upp. Dessa vilodagar är den perfekta tiden att införliva Pilates i ditt schema, eftersom du kan hålla dig aktiv utan att överbelasta din kropp. Nedan är några exempel på hur du kan arbeta in det i ditt styrketräningsprogram.

Exempel på träningsschema 1

Dag 1 – viksträning av överkroppen

 

Dag 2 – träning av lägre kroppen

Dag 3 – träning helkropp

Dag 4 – Pilates

Dag 5 – viktsträning i överkroppen

Dag 6 – lägre kroppträning

Dag 7 – vila

Om du föredrar Pilates framför styrketräning, kan du öka pilatesträningen till 2-3 gånger i veckan och komplettera detta med 2-3 träningspass för hela kroppen.

Om du är intresserad av att starta din egen träningsrutin, så hittar du all viktig viktträningsutrustning du kan behöva på ditt lokala gym.