woman 3053492 1280

Yoga är en fantastisk träningsform för alla konditionsnivåer, åldrar och förmågor, eftersom det är ett skonsamt sätt att få igång din kropp, samt förbättra rörlighet och flexibilitet för att öka din prestation inom andra sporter och aktiviteter.

Om du är ny inom yoga kommer du utan tvekan att ha många frågor om hur du kommer igång. I denna artikel svarar vi på några av de mest populära frågorna vi hör från nybörjare.

Vilken är den bästa yogarutinen för nybörjare?

En av de bästa utgångspunkterna för alla som är nybörjare inom yoga är solhälsning. Ett solhälsningsflöde guidar dig genom grunden för yogaställningar i en mjuk sekvens som är både mentalt och fysiskt stärkande.

Solhälsning är en skonsam träning för hela kroppen , stretcha, flexa och tona musklerna. Hälsofördelarna är mer än en fysisk träning; att koppla andning till rörelse gör att sinnet kan lugna sig.

Solhälsningsflöde för nybörjare, varje pose ska hållas för att tillåta tre till fem långsamma andetag innan den flyter in i nästa pose, upprepa tre till fem andetag i varje pose.

 • Bergsställning
 • Räck över huvudet
 • Vik framåt
 • Halvvägs vikning
 • Hög utfall
 • Hög planka
 • Kobra
 • Nedåtvänd hund
 • Halvvägsvikning
 • Framåtvikning
 • Räck över huvudet
 • Bergsställning
 • Du kan upptäcka fler poser att prova på vår bästa yogaställning sidan för nybörjare.

Hur svårt är yoga för nybörjare?

Alla nya fysiska rörelser kan kännas som en utmaning i början. Med tiden, konsekvent träning och tålamod kommer kroppen att anpassa sig.

Många människor skjuter upp att prova yoga eftersom de inte tror att de är tillräckligt flexibla, när faktiskt mycket utövande av yoga kommer att gå långt för att förbättra din flexibilitet. Positionerna kan anpassas beroende på din förmåga, och yogautrustning som block kan hjälpa till att göra poserna mer tillgängliga.

Yoga är en träning för alla – börja idag och du kommer inte att se tillbaka .

Vad ska en nybörjare ha på sig till yoga?

Bra fråga, vad ska man ha på sig till en yogaklass? Bär kläder som inte begränsar din rörelse, tänk istället på komfort och passform så att du kan fokusera på poserna istället för att stoppa in en topp eller dra upp leggingsen.

Topp: Ett linne som håller sig på plats och håller dig täckt. Om du tänker på poser som en nedåtvänd hund, vill du inte att din topp ska falla över huvudet.

Botten: Passade eller lösa yogabyxor tillåter rörelse utan begränsning. Välj leggings som inte är genomskinliga och som stannar på plats betyder att du kan träna utan att bli distraherad eller orolig för dem.

Sport-BH: Välj en sport-bh som passar din kroppstyp och stödjer dina yogaställningar.

Vilken typ av yoga är bäst för nybörjare ?

Hatha är grunden för yogastilar över hela västvärlden. Hatha yoga är en skonsam träning som fokuserar genom att koppla ihop ditt andetag med en statisk pose. Det är ett bra sätt att lära sig grunderna och fokusera på den mentala och fysiska aspekten av yoga.

När du är bekväm med att göra Hatha-yoga kan du sedan prova andra typer för att se vilka du föredrar. Kom alltid ihåg att yogaträning är din träning, därför kan det vara så mentalt och fysiskt utmanande som du tillåter det.

Hur ofta ska det vara en nybörjare gör yoga?

Jag skulle först rekommendera en eller två gånger i veckan under de första två till fyra veckorna och öka sedan till tre gånger per vecka (eller mer) när din kropp har anpassat sig till den nya stimulansen och du är redo att utvecklas.

Individer bör träna så ofta som möjligt, särskilt i början. Längden på induktionsfasen kommer att variera beroende på individens initiala konditionsnivå och hälsostatus; ju svårare yoga är för någon i början desto mer behöver kroppen det.

Vilken typ av yogamatta är bäst för nybörjare?

Att ha en egen yogamatta har många fördelar, framför allt att den är mer hygienisk och innebär att du kan se till att använda en matta som uppfyller dina specifika behov vad gäller storlek, komfort, vikt och typ.

Så, hur väljer du din första yogamatta? Här är några viktiga områden att tänka på:

Vilken yta kommer du att träna på? Tänk på miljön du tränar i; är golvet matta, trä, sten eller utomhus? Om du tränar på ett trägolv hemma kanske du föredrar en tjockare matta för komforten jämfört med ett yogastudiogolv.

Vilken typ av yoga kommer gör du? Din preferens för yogamatta kommer sannolikt att vara annorlunda om du gör Power Yoga eller Hot Yoga, som båda behöver tunnare mattor för att underlätta balansen, jämfört med Restorative Yoga, som kan kräva en tjockare matta för komfort samtidigt som du tränar mer sittande poser.

Hur tjock ska yogamattan vara? Återigen, tänk på vilken typ av yoga du utövar, din längd, vikt och kanske ledproblem – att knäböja med knäproblem kanske kräver en tjockare matta för att ge dämpning under asanas. Men om du utövar Power Yoga eller Hot Yoga, kommer en tunnare antigreppmatta att stödja dina poser bättre.

Om möjligt skulle jag alltid rekommendera att prova en yogamatta innan du köper. De är en investering så värt att ta sig tid att skaffa rätt matta för din träning.

Förhoppningsvis har den här artikeln försäkrat dig om att yoga är för alla och vad du kan förvänta dig av en första yogaklass.