fitness 1948837 1280

Fördelarna med Yoga och Pilates är välkända och de två metoderna delar vissa märkbara likheter. Båda är kända för sin förmåga att lugna sinnet samtidigt som de stretchar ut och stärker kroppen.

Jag gillar inte riktigt att frågan ställs ”Pilates vs yoga” där de ställs mot varandra. Istället tror jag att dessa två övningar är fantastiska när de utförs i kombination.

Det finns dock skillnader mellan de två övningarna, den viktigaste är den andliga komponenten i yoga. Meditation och ramsor är vanliga i yogaklasser, men det är osannolikt att du kommer att hitta dessa element i din vanliga Pilates klasser.

Joseph Pilates utvecklade Pilates med syftet att förena sinne, kropp, och ande. Så även om de flesta kanske inte är medvetna om det har Pilates en andlig och medveten egenskap.

För att hjälpa dig förstå varje träning bättre – har  vi tittat på yoga och Pilates inom fyra specifika områden och hur båda kan hjälpa varandra och komplettera varandra.

  • Bäst för avkoppling – Yoga eller Pilates?
  • Bäst för styrka och toning – Yoga eller Pilates?
  • Bäst för skador och återhämtning – yoga eller pilates?
  • Bäst för flexibilitet – Yoga eller pilates?

Bäst för avkoppling – Yoga eller Pilates?

För de flesta skulle yoga enkelt vinna den här kategorin. Och det är sant att det finns ett mer självklart fokus på avslappning i yogan; djup andning, målmedveten rörelse och det andliga elementet gör det till en inneboende del av denna rörelseform. Vissa lektioner avslutas också med en dedikerad period av avkopplande meditation.

Men Pilates kan också vara avslappnande och ett bra sätt att minska stress. Detta beror på att pilatesövningar tvingar dig att andas in och andas ut djupt och fullt. Detta uppmuntrar till goda andningsvanor, vilket har en lugnande inverkan på nervsystemet.

Precis som yoga är Pilates också en medveten träning. Detta beror på att att utföra pilatesrörelser korrekt kräver fullständigt fokus på vad som händer i din kropp. Detta uppmuntrar dig att vara mentalt närvarande i dina pilatesklasser.

Ett medvetet tillstånd är lugnt, så att utföra Pilates med denna betoning kan göra det avslappnande.

Bäst för styrka- Yoga eller Pilates?

Pilates är förmodligen mest känt för sin förmåga att stärka och förlänga kroppen. Samtidigt innebär det att behöva hålla poser under lång tid att yoga är ett bra sätt att förbättra även på dessa områden.

Det är dock också viktigt att komma ihåg att yoga är först och främst en andlig praktik. Pilatesövningar, å andra sidan, utformades för att få kroppen att arbeta på en optimal nivå.

Så medan yoga kan göra underverk och hjälpa till att bygga upp styrka och förlänga din kropp, lovar Pilates ett träningspass riktat på att stärka din kropp och se till att den fungerar som bäst.

Bäst för skador och återhämtning- Yoga eller pilates?

När det gäller skaderehabilitering är pilates den metod som ofta favoriseras av osteopater och sjukgymnaster. Därmed inte sagt att yoga inte kan vara fördelaktigt – det är bara inte så flitigt använt på det sättet.

Pilates har den extra fördelen med Pilates-utrustningen, såsom trapetsbordet. Dessa redskap gör det lätt för övningar att modifieras så att de blir till hjälp för skadade klienter.

När det är sagt kan den medvetna och meditativa aspekten av yoga vara ett bra sätt att hantera smärta.

Bäst för flexibilitet – Yoga eller pilates?

Det går inte att förneka att yogans höftöppnande rörelser och bakåtböjningar kommer att få din kropp att röra sig och mobilisera i alla riktningar och med tiden kan den öka flexibilitet och gör att du kan röra dig större och djupare.

Men samtidigt är pilates också ett utmärkt verktyg för att öka flexibiliteten eftersom det, som redan beskrivits, fokuserar på att stärka och förlänga dina muskler och uppmuntra dem att arbeta genom hela sitt utbud så att de känns längre.

Du kommer att märka saker som ryggradsrörlighet och hamstringslängd förbättras med vanliga pilateslektioner. Om du kombinerar både yoga och pilates i ditt tränings- eller rehabiliteringsschema är det ingen tvekan om att båda kommer att komplimentera varandra och du kommer att kunna dra nytta av båda.

Bäst för konditionsträning – Yoga eller pilates?

Detta beror verkligen på vilken typ av pilates- eller yogaklass du väljer att gå på.

Vanlig pilates kanske inte får din puls upp enormt mycket, men välj en ”jumpboard”-klass så kommer du definitivt att känna av effekterna.

På samma sätt kan yoga vara svettigt och ge en bra konditionsträning om du väljer bikram , vinyasa eller någon annan klass med ett intensivt flöde.

Yoga vs Pilates – Vilken är bäst? Sammanfattat

Så, yoga eller pilates? I slutändan beror detta på dina individuella behov och önskemål från en träning.

Som vi har visat erbjuder yoga och pilates fantastiska fördelar. Och, antingen i kombination eller separat, kan båda metoderna hjälpa till att förvandla din kropp och ditt sinne.

Det viktigaste är dock att välja en som du gillar och som du kan förbinda dig till regelbundet.