fitness 3502830 1280

Träning är till för att du ska må bra och kan till och med hjälpa till att öka din energi, så om du hela tiden känner dig trött efter träningen är det ett tecken på att något inte står rätt till.

Om du kämpar med extrem trötthet efter träningspass finns vi här för att hjälpa dig. I den här artikeln tittar vi på varför vissa människor känner sig väldigt trötta efter träningspass, hur man bekämpar trötthet efter träning och hur man förebygger det.

Vad orsakar trötthet efter träning?

Innan vi dyker in i orsakerna till trötthet efter träning, låt oss titta på de olika sätten att den kan upplevas:

  • Extrem trötthet eller letargi strax efter ett träningspass
  • Trötthet dagen efter träningen

Extrem trötthet eller slöhet strax efter ett träningspass

Känner du dig bra innan ditt träningspass, men riktigt trött efter träningen? Det finns några element som kan spela in här, inklusive:

Uttorkning

Trötthet är ett av de vanligaste symtomen på uttorkning, och träning ökar vattnet vi förlorar genom svettning och andas.

Hur man fixar det:

Se till att du dricker mycket vatten före, under och efter träning (liksom regelbundet under dagen). Du kan också välja sportdryck eftersom detta hjälper till att ersätta elektrolyter som förloras genom svett och kan förbättra hydreringsnivåerna snabbt.

Lågt blodsocker

Motion förbrukar glukos i vårt blod och glukos som lagras i våra muskler (känd som glykogen). Om du tränar med måttlig till hög intensitet kan du faktiskt använda upp hela kroppens reserverade glukos, vilket orsakar lågt blodsocker.

Så fixar du det:

Se till att du fyller på ordentligt innan ditt träningspass genom att äta en måltid eller mellanmål som har massor av kolhydrater, och ät lite kolhydrater strax efter träningen för att fylla på dina glykogenförråd. Vi har delat energihöjande matidéer för att ge energi till din träning här.

Träningsintensitet

Är du ett stort fan av högintensiva träningsstilar? Högintensiv träning använder anaeroba energivägar för att producera energi. Även om detta är bra för att producera korta utbrott av kraft och intensitet, skapar det ett syrebrist och producerar mjölksyra, båda som kroppen måste återställa efter träning. Detta i sig förbrukar energi och betyder också att det finns mindre syre (liksom glykogen), vilket också kan påverka energinivåerna.

Hur man fixar det:

Håll högintensiva sessioner korta och dra ner på hur många du gör. Även om det kan vara frestande att göra varje träningspass som HIIT, bör du bara göra 1-2 i veckan.

Trötthet dagen efter ett träningspass

Om du kämpar med trötthet efter träningen nästa dag, eller konstant låga energinivåer efter träning, finns det många livsstilsfaktorer som kan orsaka detta.

Du gör för mycket

Gör du dig skyldig till att hoppa över vilodagar till förmån för dagliga träningspass? Att ta sig tid från gymmet varje vecka är avgörande för att ge din kropp tillräckligt med tid att återhämta sig och reparera muskler och leder. Träning är faktiskt en stressfaktor för din kropp också, så att ständigt träna utan tid att vila kan leda till symtom på kronisk stress – inklusive trötthet.

Du kanske har vilodagar men stoppar för mycket i dina träningspass. Att pressa dig själv för hårt hjälper dig inte att utvecklas snabbare. Om något kommer det att orsaka trötthet och möjliga skador.

Så åtgärdar du det:

Se till att du tar minst en vilodag i veckan, och sträva efter att lämna minst 48 timmar mellan att du tränar samma muskelgrupp två gånger – du behöver inte träna 5 helkroppspass i veckan!

Du äter inte ordentligt

Du har hört att termen mat är bränsle, och ordspråket är sant. Du behöver inte bara äta tillräckligt med kalorier, du måste se till att du får i dig tillräckligt med kolhydrater, proteiner och fetter för träningen du gör. Att bara vara vid liv kräver energi, så att äta för lite betyder att det inte finns tillräckligt med energi kvar för att träna.

Kolhydrater hjälper till att säkerställa att det finns energi lätt tillgänglig för din kropp att använda, medan protein är viktigt för att reparera vävnad i kroppen (som muskler). Fetter hjälper kroppen att ta upp vitaminer och stöder celltillväxt.

Hur man fixar det:

Att se till att du äter tillräckligt med mat och få en bra balans mellan alla tre makron kommer att ge din kropp tillräckligt med energi för dina träningspass och för att återhämta sig ordentligt, så du känner dig inte trött dagen efter ditt träningspass.

Du får inte tillräckligt med sömn

En dålig nattsömn går hand i hand med att känna sig trött, men ännu mer så när du lägger till träning i mixen. Att få tillräckligt med sömn gör att kroppen kan vila och reparera, inklusive våra muskler och hjärta. När vi saknar sömn tar det längre tid för våra kroppar att återhämta sig från träningen, vilket gör att vi känner oss trötta.

Hur man fixar det:

Satsa på att få minst 6-8 timmars sömn varje natt. Försök att hålla konsekventa sömn- och vaknatider, undvik ljusa skärmar före sänggåendet och öva meditation eller mindfulness innan du lägger dig.

Du är stressad

Vi blir alla stressade då och då, men om du är kroniskt stressad eller känner dig orolig kan det ha en enorm inverkan på ditt välbefinnande och energinivåer. Även om träning är bra för din hälsa är det en stressfaktor för kroppen. För friska individer är detta ingen anledning att vara orolig, men om du redan hanterar långvarig stress kan det göra symtom som trötthet värre.

Så fixar du det:

Arbeta med att sänka dina stressnivåer. Det här låter lättare sagt än gjort, men det finns många sätt att hantera stress, inklusive att träna mindfulness, bygga motståndskraft och prata med människor.

Träning är bra för vår hälsa, men det måste vara en del av en hälsosam livsstil om vi vill skörda frukterna. Se till att du får tillräckligt med sömn, äter en hälsosam och balanserad kost och att ta hand om din mentala hälsa, såväl som att träna, kommer att leda till förbättrade energinivåer.

Att arbeta med en personlig tränare kan hjälpa till att uppnå en mer holistisk syn på din hälsa, eftersom de kommer att kunna identifiera områden där du kan behöva förbättras.