Våg

Att försöka gå ner i vikt är en utmaning som så många av oss tar oss an, ofta om och om igen, med mer eller mindre lyckade resultat. Ofta är det lätt att rasa i vikt första gången man försöker, men sedan kommer hungern ikapp och man tappar kontrollen och häver i sig allt inom synhåll – till och med sådant som inte ens är gott. 

Dessa hungerattacker är en av de främsta anledningarna till att det känns nästan omöjligt att gå ner i vikt och sedan hålla vikten. Kroppen är designad för att skydda sig själv, och viktnedgång är – i kroppens ögon – svält. Då är det inte så konstigt att hungern sparkas igång och får oss att leta högt och lågt i köksskåpen efter snabba kolhydrater som får oss att överleva. Eller? 

Men det finns en ny, revolutionerande metod på marknaden. En metod som utvecklats av forskare vid Harvards universitet i USA och som hjälpt över 100 000 personer världen över gå ner i vikt – och hålla den: Allurionprogrammet. 

Och det är just hungern som är nyckeln. Allurion använder en mjuk magballong som sväljs som en kapsel och fylls med en saltlösning i magen så att den tar upp plats i magsäcken. När ballongen ligger i magen skickas signaler till hjärnan att magsäcken är full – och hungerattacker avleds.

Men då kan man väl råka svälta ihjäl, tänker du? Nja, om ballongen används utan uppsikt kan det nog leda till besvär. Men den andra delen av Allurionprogrammet är att både kostrådgivning och coachning i sex månader ingår. Man får alltså tid att lära sig att lägga om sina kostvanor – utan att hungern kommer ivägen och förstör alla framsteg – och att bearbeta andra faktorer till sin tidigare viktuppgång. Det kan vara psykologiska saker, som att man småäter istället för att tillåta sig själv att känna sina känslor eller dåliga vanor som satt sig över åren.

Det fina med Allurionballongen är att processen är så enkel. Det är lite som en tillfällig gastric bypass – men helt utan kirurgiska ingrepp och livslånga effekter. Allurionballongen fungerar istället som ett verktyg för att sparka igång viktnedgången och komma en bra bit på vägen, innan normal hunger återvänder. Vid det laget har patienter redan skapat nya, hälsosamma vanor och kan öka intaget av bra mat när hungern kommer. Dessutom fortsätter kostrådgivningen och coachningen i ytterligare två månader efter att ballongen spricker och lämnar kroppen.

Så hur går processen till? Allurionballongen sväljs som sagt som en kapsel tillsammans med vatten, och fylls genom en kateter när den genom röntgen visat sig ligga på rätt ställe i magsäcken. Den fylls med 550 ml saltlösning som är helt ofarlig för kroppen. Sedan ligger ballongen och tar upp plats i magen i ca fyra månader, och bidrar till en konstant mättnadskänsla som gör att du slipper oroa dig för plötsliga hungerpåslag. Du coachas av ett team av experter längs vägen, och efter 16 veckor spricker ballongen och kommer ut den naturliga vägen. De allra flesta märker inte ens av det – bara att de känner sig hungriga igen. 

När ballongen spricker har patienter vanligtvis gått ner ca 10-15% av sin kroppsvikt, och tack vare de nya kunskaper de får under programmets gång håller över 90% av patienter sin vikt ett år efter att ballongen kommit ut.

Vill du veta mer om Allurionprogrammet? Klicka här för att komma till Estetikcentrum i Malmös hemsida.