woman 2260736 1280

Många studier visar att regelbunden träning hjälper till att bygga upp styrka, förbättra humöret, kontrollera vikten och hjälper till att förebygga hälsotillstånd och sjukdomar, men kan det verkligen bekämpa cancer?

I den här artikeln utforskar vi hur träning och cancer kan vara en positiv kombination för att förbättra din livsstil och livssyn.

Pilates för cancerpatienter – kan jag träna om jag får behandling för cancer?

JA! Pilates för cancerpatienter är extremt fördelaktigt.

Genom hela behandlingen är patientens immunförsvar ofta äventyrat.

Cancerbehandlingar kan orsaka trötthet, illamående och aptitförlust. Inget av dessa hjälper dig att komma in i en  motiverad sinnesstämning. Men om du kan motivera dig själv att träna i din egen takt kommer du att känna dig mer positiv. Varje dag kommer att bli lättare eftersom ditt immunförsvar byggs upp tillsammans med din styrka och rörlighet.

De flesta människor är medvetna om att Pilates är en träningsform med låg effekt som hjälper till att bygga muskelstyrka. Det kan också vara fördelaktigt för personer med cancer. Att träna pilates kan hjälpa till att minska stress och trötthet, förbättra humöret och potentiellt öka kvaliteten på det dagliga livet för personer som går igenom cancerbehandling.

Ju mer aktiv du är desto större fördelar får du. , men du måste rådfråga din läkare innan du tar på dig något som anses ”ansträngande”.

Vilka övningar kan jag INTE göra om jag har cancer?

Det finns inga gränser för vad du kan göra för att träna samtidigt som jag bekämpar cancer.

Detta beror på att det finns mer än 100 olika typer av cancer, som alla påverkar människor olika. Det finns ingen enda rätta när det kommer till träning före, under eller efter cancer. Så varje fall är specifikt för individen och behandlingen.

Du vill till exempel undvika att cykla om du har fått diagnosen tjocktarmscancer, du kan också känna dig obekväm med baddräkt om du har genomgått en mastektomi. Allt beror på vad du känner dig mest bekväm med att göra, men det är möjligt att bygga upp ditt träningsmönster när du utvecklas.

Vi rekommenderar att du undviker kraftfulla sporter och styrkelyft om du för närvarande har behandling för cancer.

Kommer träning att hjälpa mig att bekämpa min cancer?

Träning har visat sig faktiskt hjälpa till att förstöra tumörceller.

Att vara regelbundet fysiskt aktiv kommer att hjälpa din behandling att bli mer effektiv och hjälpa dig att bekämpa cancer.

Det kommer inte bara att hjälpa till att förstöra tumörceller utan det ger dig ett positivt sinne och hjälper dig att återhämta dig snabbare från behandlingen. Att förbli aktiv kan också stärka din immunitet, inte bara hjälpa dig att bekämpa cancern utan också minska risken för återfall.

Vilka är fördelarna med att förhindra att cancer återkommer?

Många som redan har besegrat cancer återvänder med en sund ambition att träna mer på grund av de enorma fördelarna med att avvärja en återkommande diagnos.

I nyare studier som samlats in av Macmillan fann man att personer som tränade regelbundet hade i genomsnitt:

  • 40 % lägre risk för att bröstcancer skulle återvända
  • 50 % lägre risk att tjocktarmscancer återvänder eller dör i kolorektal cancer
  • 30 % lägre risk att män dör i prostatacancer

Dessa studier visade också förbättringar i fysisk funktion och psykiskt välbefinnande.

Kan träning förebygga cancer?

JA – Regelbunden träning spelar en nyckelroll för att förebygga cancer genom att hjälpa till att sänka östrogen i blodet, minska könshormoner och insulinnivåer, som alla kan spela en roll i snabb celltillväxt eller genmutation. Att träna har många andra fördelar som att frigöra endorfiner och serotonin för att förbättra ditt humör. Detta i sin tur uppmuntrar dig att bli mer aktiv och förbättra din livskvalitet.

Andra sätt att förebygga cancer är:

  • En hälsosam kost med mycket fibrösa fullkorn
  • Undvika rökning
  • Begränsa alkoholintag
  • Skydda dig själv från solen
  • Regelbundna medicinska kontroller

Vi rekommenderar minst 30 minuters aeroba, dynamiska eller flexibilitetsövningar per dag i enlighet med hälsodepartementets riktlinjer på 150 minuter per vecka, upp till fem dagar i veckan för att hjälpa bibehålla en hälsosam livsstil.

Bra att veta

Cancerpatienter kan ha ett sårbart immunförsvar beroende på vilken behandling som ges. Under denna tidsperiod är du mer mottaglig för att drabbas av sjukdomar som kan påverka din behandling negativt. För att minimera risken att upptäcka en sjukdom, rådfråga din läkare innan du börjar träna i allmänna utrymmen, särskilt i trånga utrymmen, såsom gym och simhallar.

Cemoterapipatienter kan uppleva cykler av sjukdom och trötthet beroende på behandlingen. Det rekommenderas alltid att föra dagbok för att hjälpa till att identifiera mönstren och anpassa intensiteten på dina övningar därefter.

Undvik kontaktsporter med hög risk på grund av potentiella negativa effekter på din bentäthet under behandlingen.

Finns det en rätt tidpunkt att starta ett träningsprogram?

Det är vanligt när man precis har fått diagnosen eller just påbörjat behandling att sluta träna eller minska aktiviteten nivåer. Men det är faktiskt fördelaktigt att fortsätta träna i alla stadier av behandlingen så länge som komplikationer inte kontraindikerar det. Din cancerrehabiliteringssjukgymnast kan hjälpa dig att ge dig råd om hur och när du ska träna.

Så länge programmet tar hänsyn till din diagnos, behandling och hur du mår bör du kunna börja tränar direkt. Det är viktigt att lyssna på din kropp, men även under dagar när du känner dig trött kan det hjälpa att vara aktiv.

När du börjar kan du prata med din läkare och en cancerrehabfysio för att hjälpa dig få rätt råd för dig och din kropp.