photo 1476480862126 209bfaa8edc8

Om du har genomgått en stomioperation kan det vara mycket utmanande att vänja dig vid ett nytt sätt att leva. Men en stomi behöver inte hindra dig från att leva ditt liv fullt ut och träna regelbundet.

När du återhämtar dig från operationen kan träning vara det sista du tänker på, men din stomisjuksköterska och husläkare kommer att vara där för att rekommendera att bli fysiskt aktiv igen. Att komma i form och vara aktiv är nyckeln till att återhämta sig snabbt och generellt sett en bättre livskvalitet.

Om du har en stomi från tarmcanceroperation kommer regelbunden träning att förbättra dina chanser att leva ett långt och hälsosamt liv. Det finns allt fler bevis i forskningen som kopplar samman fysisk aktivitet och ökad överlevnad.

Vad är en stomi?

En stomi är en öppning på framsidan av din mage som skapas kirurgiskt och kopplas till tarmen. En stomi kan behövas för en mängd olika medicinska problem men vi fokuserar på personer som har haft tarmcancer.

En stomi kan vara tillfällig eller permanent beroende på typ av cancer och operation du har genomgått. Det finns olika typer beroende på om den är kopplad till tunntarmen (ileostomi) eller tjocktarmen (kolostomi) och det beror på platsen för tarmcancern.

En stomi är smärtfri eftersom det inte finns någon nervtillförsel. Kirurgen skulle skapa hålet i väggen på din mage och sedan ansluta tarmen så att avfallet sedan kan samlas i en extern påse. Detta är allmänt känt som en stomipåse eller kolostomi/ileostomipåse.

Riktlinjer om träning med stomi

Träning är en viktig del av både cancerbehandling och återhämtning från operation. Om du har tarmcancer kan du minska risken för att cancern ska återkomma med så mycket som 50 % om du är regelbundet fysiskt aktiv.

Att ha en stomi bör inte vara ett hinder för att träna och hålla sig aktiv. Det finns specifika riktlinjer för hur mycket du ska träna och hur du ska göra som gäller både personer med stomi och de utan.

Helst bör träning vara individuellt anpassad så att alla dina behov och mål kan övervägas. Detta kan göras med en cancerrehab-sjukgymnast. Sjukgymnasten hjälper dig att gradvis utveckla din träning i frekvens, varaktighet och intensitet beroende på din vanliga konditions- och aktivitetsnivå och din medicinska historia.

Helst bör du nå en nivå där du gör följande;

  • Totalt 150 minuters träning per vecka med måttlig intensitet
  • Cirka 30 minuter per dag konditionsträning
  • 2-3 pass styrketräning per vecka där du tränar alla de stora muskelgrupperna
  • Träning för flexibilitet och balans de flesta dagar i veckanStomispecifika råd för träning

Om du är ny med stomi eller nybörjare när du tränar med stomi kan du känna dig nervös för att du kan göra skada eller att den kan läcka. Detta är ett normalt problem, men med rätt försiktighetsåtgärder är det mycket sällsynt och träning är säker och rekommenderad.

Det är frestande när vi tränar att dricka mycket men lite och ofta är bäst. Särskilt om du har en ileostomi vill du vara försiktig så att du inte dricker för mycket vatten. Försök att dricka vätskor som är speciellt gjorda för att återfukta dig.

Se till att du tömmer väskan innan träning så att du är mindre orolig för läckage och mer bekväm.

Att bära ett specifikt bälte eller stödplagg är till hjälp för att hålla påsen på plats även om klistret börjar lossna.

Du kan bära ett överdrag av bomullspåse så att påsen inte skaver på din hud under kraftigare rörelser.

Det är alltid en bra idé att ta några extra väskor och extra kläder om du tränar på ett gym eller en anläggning borta från hemmet.

Försiktighetsåtgärder för träning med stomi

Ett bråck är när det finns en svaghet i bukväggen (i detta fall från stomioperationen) och musklerna kan komma bort från stomikanterna. Det betyder att stomin inte nödvändigtvis hålls på plats snyggt och det kan finnas en utbuktning bredvid stomin som kan orsaka problem med tarmfunktionen och din allmänna funktion.

Bråck kan uppstå vid eventuell ökning av spänningar i musklerna tvärs över magväggen. Detta kan bero på övervikt, hosta, utvecklande av infektion på stomistället eller på grund av kraftig belastning av magmusklerna.

Det rekommenderas att undvika lyft eller sit ups under de första 6 veckorna efter kirurgi. Du bör bara lyfta upp till vikten av en vattenkokare och träna mag- och bäckenbottenträning som rekommenderas av din cancerrehab-fysioterapeut. Dessa övningar kommer att börja 2-3 dagar efter operationen så riktlinjerna betyder inte att du kommer att vara inaktiv!

Promenader efter operationen kommer att vara begränsade till att börja med när allt läker. Det är klokt att försöka gå varje dag efter operationen, men detta kommer att byggas upp gradvis från några minuter under den första veckan till cirka 30 minuter efter 6 veckor. Kom ihåg att alla är olika och det beror på annan behandling du får och andra tillstånd du kan ha.

Att ligga på mage för att träna kan vara oroande på grund av det direkta trycket på stomistället. Det finns ingen anledning till varför du inte kan ligga på din framsida och det kommer inte att orsaka någon skada. Det rekommenderas att du tömmer påsen först och använder ditt stödbälte för att hålla den på plats.

Fördelar med att träna med stomi

Det finns många skäl till varför du bör träna regelbundet som är väl beprövade i forskningen ;

1. Behåll en hälsosam vikt

Motion kan hjälpa patienter att behålla en hälsosam vikt. Övervikt kan ge fler problem med bråck runt stomin på grund av den ökade belastningen på magmusklerna.

2. Hjärt- och lungkondition

Träning förbättrar hälsan hos ditt hjärta och lungor och hela kardio-andningsorganen, vilket minskar risken för andra hälsotillstånd och gör att du kan vara fullt aktiv.

3. Förstärk ditt immunförsvar

Det finns vissa bevis som visar att måttlig träning enligt ovan kan hjälpa till att stödja ditt immunförsvar och därför hålla dig frisk.

4. Öka muskelstyrkan

Dina muskler är otroligt adaptiva, om du tränar dem effektivt 2-3 gånger i veckan kommer du att se en ökning i styrka. Detta hjälper dig inte bara att uppnå dina mål med hela din kroppsaktivitet utan det hjälper dig att hålla din stomi stödd och minska risken för bråck. När vi tränar magmusklerna effektivt utan att överbelasta stomistället är det mindre benägna att utveckla bråck.

5. Lev ett rikt liv!

Om du tränar regelbundet minskade risken för återfall av tarmcancer och gör att du kan leva ett helt liv smärtfritt och utan begränsningar.

Bästa tipsen för att träna med stomi

Detta är några bra tips för personer som har stomi.

Linningen av dina shorts eller leggings bör vara högre eller lägre för att undvika att begränsa stomipåsen. Detta beror på att det kommer att ”mosas” om det är för mycket tryck på påsen. Detta är när ett vakuum uppstår och stomipåsen klibbar ihop, vilket förhindrar att innehållet faller till botten.

Aktivitet utlöser stomiaktivitet och kan orsaka flytningar från ändtarmen så att bära på en dyna i dina underkläder kan hjälpa till att fånga upp eventuella läckage.

Töm påsen innan någon aktivitet

Regelbundna avbrott kan behövas för att tömma påsen. Detta är normalt. Efter ett besök på toaletten är det bara att återuppta din aktivitet. Kom ihåg att aktivitet inte behöver vara kontinuerlig för att vara bra och dessa regelbundna pauser för att gå på toaletten kan hjälpa dig att njuta av aktiviteten och känna dig mindre stressad.

Innan du planera en aktivitet kanske du vill notera var toaletterna finns.

Ibland kan en aktivitet som får dig att svettas göra att påsen lossnar från huden. Om detta händer kan du ha en läcka. Flänsförlängare kan vara användbara för att hålla påsen på plats.

Bör alltid mörka kläder när du tränar så att om det kommer ut lite vätska från påsen syns det inte direkt. Du kan också ha med dig våtservetter och en reservväska för säkerhets skull.

Ju mer du rör dig och sträcker på magen kan det skapa höga ljud eller gnisslande. Bara vet att det är normalt. Om du fortfarande har en ändtarm kan du frigöra slem, det är också normalt.

Alla bevis visar att träning med stomi är bra för dig på många olika sätt. Stomin ska inte vara ett hinder för träning och om du känner att det är begränsande pratar du med din stomisköterska eller sjukgymnast.